Geen producten (0)

Van plastic weer naar olie

Mooie innovatie: plastic terug naar olie

Ad de Veld @ 31 januari 2012

Olie maken uit plastic afval: het kan in Nederland

Deze mooie innovatie kwam ik tegen op 'voor de wereld van morgen'.

Redactie VDWVM 30 januari 2012

Machines die olie maken van plastic. Twee Nederlandse ondernemers ontdekten de Japanse uitvinding via internet en konden het haast niet geloven. Nu hebben ze de Europese rechten in handen voor deze veelbelovende techniek.

1 kilo plastic voor 1 liter olie

In goed vertrouwen kochten ze een “demonstratie-model” door geld over te maken en binnen vier dagen stond de machine op Schiphol. Het duurde nog drie weken voordat ze de machine thuis hadden, omdat de douane niet precies wist hoe ze de innovatieve machine moesten “belasten”.

Vervolgens werden ze enthousiast van de werking van deze machine: 1 kilo plastic wordt ruim 1 liter olie, die rechtstreeks te gebruiken is als “diesel” of lampenolie. De oliemix kan bijvoorbeeld een generator voeden om elektriciteit op te wekken. Ook kan de mix verder worden geraffineerd naar diesel, benzine en kerosine.

Bekijk de machines in actie


GreenWorldSystems opgericht

Ze vlogen naar Japan om de grotere machines te kunnen bekijken en werden gastvrij onthaald. De Blest Company verkocht al enkele machines in en buiten Japan, maar nog geen enkele in Europa.

In Japan recycled ‘Kentucky Fried Chicken’ hun plastic afval met een dergelijke machine en verwarmt er vervolgens gebouwen mee. Inmiddels hebben de ondernemers, Joop Weenk en Joop Lichtenberg, een BV met de naam GreenWorldSystems opgericht om de machines te kunnen importeren. Ze hebben het alleenrecht voor Europa verworven.

Belangstelling uit heel Europa

Uit heel Europa stromen mailtjes binnen van mensen die belangstelling hebben voor de machines.
Ook bezoeken mensen uit allerlei landen van Europa het bedrijf in Dronten om een demonstratie te zien van het proces. Met de stijgende olieprijzen en dalende machine prijzen (recent is de aanschafprijs door de Japanners bijna gehalveerd t.o.v. een jaar geleden) is het slechts een kwestie van tijd of de eerste machines zullen zich ook in Nederland vertonen.

Geen passende wetgeving

Zoals zo vaak gebeurt, is ook hier de wetgever nog niet zo ver als je zou willen. Hoewel de overheid innovatieve milieu vriendelijke projecten probeert te stimuleren, zit de wet behoorlijk in de weg.

Op elke liter olie moet volgens de douane 0,44 eurocent accijns worden geheven, ongeacht het proces waarlangs de liter tot stand komt. Dat maakt de machines minder makkelijk rendabel: een geproduceerde liter kost nl. ca.0,60 eurocent, waar de accijns en vervolgens de BTW nog bovenop komt.

Milieuvriendelijker dan olie

“Veel mensen zeggen: Hoezo is dit een groen proces? De uitstoot van een auto met een liter plastic olie is toch hetzelfde als die van gewone olie?” Joop Lichtenberg: “ Als je bedenkt hoeveel CO2 er vrij komt bij het ontdekken van olievelden, het oppompen van olie en affakkelen van gas, het transport in tankschepen naar Europa, de opslag en distributie van olie, dan voel je snel aan dat onze liter olie veel minder CO2 uitstoot heeft gekost. De afstanden zijn kleiner, het conversie proces kent weinig uitstoot (480 gr/kg) . Bovendien spaar je een liter conventionele olie uit, je lost een afvalprobleem op en tenslotte is de olie goedkoper!”

bron www.voordewereldvanmorgen.nl

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren