Geen producten (0)

Upcycling of recycling?

Zijn onze tassen nu geupcycled of gerecycled? Voor onze eigen duidelijk zijn we eens in deze twee begrippen gedoken.

 

Volgens wikipedia en Intercon (klik op link om te zien wat intecon is):

Recycling is a process using materials (waste) into new products.

 

recyclingafbeelding van wikipedia

Upcycling is a process that can be repeated in perpetuity of returning materials back to a pliable, usable form without degradation to their latent value—moving resources back up the supply chain.

Het doel van zowel recycling als upcycling is om de consumptie van nieuwe ruwe materialen te beperken, energie te sparen en vervuiling te verminderen.

Maar wat is nu het verschil?

Recycling is het hergebruiken van afval waarbij het nieuwe gebruik anders is dan het originele gebruik. Over het algemeen is de kwaliteit van gerecyclede producten van mindere kwaliteit. Een voorbeeld is gerecycled plastic. Omdat de plastic een mengelmoes is van verschillende plastics kan het gerecyclede plastic voor een beperkt aantal minder veeleisende producten worden hergebruikt. Denk aan verkeerspaaltjes en fleecetruien.

Upcycling is de mogelijkheid om een product na gebruik volledig terug te brengen in (hetzelfde) productie proces. Zonder dus dat de kwaliteit van het materiaal minder is geworden. Een voorbeeld van een product dat dicht in de buurt van upcycling komt zijn frisdrankblikjes. De blikjes kunnen worden omgesmolten en verwerkt tot nieuwe blikjes. Dit proces bespaart meer dan 90% van de energie die nodig is om nieuwe te maken vanuit het niets. Deze cyclus kan doorgaan tot in de eeuwigheid omdat het teruggewonnen materiaal dezelfde kwaliteit heeft als het het afval materiaal. Krantenpapier is een vergelijkbaar voorbeeld. (Bron: Intercon).

Conclusie

Recycling en upcycling zijn beide waardevolle activiteiten om grondstoffen en energie te besparen en vervuiling te verminderen. Bij recycling verlengen we de levensduur van een product. Deze verlenging is tijdelijk waarna het product alsnog tot afval wordt. Upcycling is in principe het allerbeste omdat een product theoretisch eindeloos kan worden hergebruikt. Als afval- en energiekosten om dit te organiseren beperkt zijn dan is dit een effciente en milieuvriendelijke manier om ons productieproces in te richten. Het cradle to cradle principe beschreven in het boek van  William McDonough and Michael Braungart is hier een uitvloeisel van.

Onze tassen en accessoires

Tot deze blog dachten wij geupcyclede tassen te verkopen. Helaas… volgens de definitie verkopen wij gerecyclede tassen. De brandslangen, binnenbanden en (binnenkort autobekleding) waarvan onze tassen zijn gemaakt, worden niet opnieuw gebruikt waarvoor ze origineel zijn gemaakt. Uw tas komt waarschijnlijk nadat hij tot op de draad is versleten in de vuilnisbak terecht. Toch vinden wij dat recycling ook niet geheel recht doet aan onze producten. Bij recycling is na hergebruik, vaak sprake van een minder product dan het originele. Onze tassen en de gebruikte materialen zijn juist van een ontzettend mooie kwaliteit. Aan de brandslang en de binnenband wordt een bijzonder ontwerp toegevoegd waardoor je zou kunnen zeggen dat de hergebruikte levesfase van het materiaal op een hoogwaardiger niveau ligt dan het origineel.

We zijn dus op zoek naar een nieuwe term naast re-, en upcycling. Wat dacht u van up(design)cycling?

Reacties?

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren