Geen producten (0)

Doorbraak in waterstof technology.

Doorbraak in waterstof technologie: schone energie uit waterstof

Ad de Veld @ 14 februari 2012
 

Een interessant stuk op duurzaamnieuws.nl en de site van Solvay.

Solvay maakt vandaag bekend dat het zijn industriële demonstratiepolymeermembranenbrandstofcel(!) met succes in dienst heeft genomen. De brandstofcel met een protonenmembraan (PEM) zet waterstof (H 2 ), een coproduct van de fabriek, om in elektriciteit en draait al weken aan een stabiel tempo. De brandstofcel heeft al gedurende een 800-tal uren meer dan 500 MWh opgewekt, wat neerkomt op het stroomverbruik van 1.370 families tijdens dezelfde tijdspanne.

Een beetje ingewikkeld verhaal met een mega scrabbelwoord maar prachtig als het daadwerkelijk (ook in de praktijk) gaat werken. Interessant om Solvay de komende tijd te gaan volgen.

Voor het hele artikel kijk hieronder of lees op de site van Solvay of kijk op duurzaamnieuws.nl

Doorbraak in waterstof technologie

2012-02-14 | Bron: iNSnet |

Solvay heeft de grootste kunststof membranen brandstofcel met een vermogen van 1 megawatt (MW) in de SolVin-fabriek te Lillo, Antwerpen, met succes in gebruik heeft genomen. Deze industriële demonstratie-brandstofcel met een protonenmembraan (PEM) zet waterstof om in elektriciteit en draait al weken stabiel . De brandstofcel heeft gedurende 800 uren meer dan 500 MWh opgewekt, wat neerkomt op het stroomverbruik van 1.370 gezinnen. De installatie die waterstof omzet in elektriciteit, kan bestempeld worden als een mini-elektriciteitscentrale.

Schone elektriciteit
De brandstofcel vergroot eveneens de energie-efficiëntie van SolVin's zoutelektrolyse. Brandstofcellen zetten de chemische energie van waterstof om in schone elektriciteit via een elektrochemische reactie met zuurstof. Een PEM-brandstofcel bestaat uit een groot aantal assemblages van protonenmembranen en een katalysator.

Resultaat alleen elektriciteit en water

Brandstofcellen worden steeds meer als een belangrijke nieuwe energietechnologie beschouwd voor tal van toepassingen zoals autobussen, auto’s, vaartuigen, heftrucks, warmtekrachtkoppelingen en stroomaggregaten. Brandstofcellen aangedreven door waterstof produceren alleen elektriciteit en water. De internationale koploper is vandaag Japan. Daar wordt zowel door de overheid als door autobouwers zoals Toyota en Honda zwaar geïnvesteerd in de brandstofceltechnologie.

Belgisch-Nederlandse samenwerking

Deze technologische sprong werd gerealiseerd in samenwerking met WaterstofNet, dat het project Waterstofregio Vlaanderen - Zuid-Nederland coördineert. Dit project mikt op de ontwikkeling van kennis en projecten over waterstoftoepassingen in de regio met een duidelijke focus op duurzame waterstof- en early market toepassingen, zoals maritieme, logistieke en interstedelijke toepassingen, en met een maximaal gebruik van Europese technologie.

Bron: Solvay

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren